2 december 2022, CBO
1 december is Wereldaidsdag: hét moment om solidariteit te tonen met mensen die leven met hiv.
Doe je ook mee? Speld dan een rood lintje op, neem deel aan een actie!’
We kennen allemaal die oproep van Sensoa die jaarlijks terugkomt. Het klinkt zo mooi, speld een rood lintje en toon je solidariteit. Solidariteit met de persoon die aan aids lijdt is evident. We moeten die persoon niet veroordelen maar steunen. Maar echte solidariteit uit zich ook in het voorkomen van nog meer slachtoffers in de toekomst. Hoe doen we dat?
*We lezen op de website van Sensoa: ‘Geef les over hiv en doorbreek het stigma’ ‘We raden leraren af foto’s te tonen van vergevorderde symptomen. De klemtoon moet vooral liggen op preventie. Als jongeren zich op tijd laten behandelen, komen die erge symptomen niet voor’ (Bron>>).
Blijkbaar mag men niet wijzen naar de groep waar hiv frequent voorkomt (stigma) en mag men niet op de ernst van de symptomen wijzen. Het gedrag moet niet veranderen, maar de behandeling is de oplossing. Is dat de juiste strategie?
*In de lessen op school wordt anale seks genormaliseerd. Het hoort bij de diversiteit van seks: vaginaal, anaal en oraal. Is dat zo?
Wat zegt Sensoa over anale seks?
Hoe heb je anale seks? (Alles over seks Bron>>)
-Eerst legt men uit hoe je eraan begint, welk glijmiddel, welke standjes je kan hanteren, doet anale seks pijn, anaal orgasme, …
-Verder, anale seks is niet ongezond voor de anus of voor de sluitspier. Anale seks kan zeer prettig zijn en is op zich veilig om te doen. Als je het op een doordachte manier aanpakt, zijn er geen redenen om het niet te beoefenen. Extreme vormen van anale seks, zoals fisten (vuistneuken), dubbele of te ruwe penetratie en het inbrengen van zeer grote seksspeeltjes daarentegen kunnen wel schadelijk zijn.
-Dit kan ernstige verwondingen van de anus of het anaal kanaal met zich meebrengen. Ook kleine verwondingen zijn niet zonder risico: ze vergroten de kans op overdracht van virussen en bacteriën van de eventuele partner(s).
–Anale seks: Indien de sluitspier verwond geraakt, kan dit op termijn incontinentie veroorzaken (Bron>>).
-Andere symptomen zijn lekkage van ontlasting, bloeding, anale pijn, jeuk en irritatie. Bij verzakking van het rectum kan een operatie nodig zijn.
-Jezelf beschermen tegen soa’s en hiv
Omwille van de wondjes en scheurtjes die er kunnen ontstaan bij anale seks is het risico op soa’s en hiv groter. Bij anale seks ontstaan er minuscule scheurtjes in de wanden van aars, eikel en endeldarm waarlangs het hiv-virus naar binnen kan. Via die wondjes kan het virus van het ene naar het andere overgedragen worden. De endeldarm blijkt het virus bijzonder snel op te nemen. Ook de actieve partner loopt risico op hiv bij anaal contact: het virus kan via het slijmvlies van de eikel binnendringen.
Comité Bezorgde Ouders: Tegenstrijdige informatie over anale seks wordt doorgegeven door Sensoa.
We zetten dit even op een rijtje om de tegenstrijdige informatie die men doorgeeft aan de jongeren aan te tonen. Eerst deelt men mede dat anale seks gezond is, het geeft een heerlijk orgasme vooral bij de mannen, en het is niet gevaarlijk ALS je het goed doet en je preventief beschermt met condoom en medicatie. Hier staat het recht op genot centraal.
Als men echter verder scrolt leest men dat anale seks de kans op hiv-besmetting vergroot, ook bij kleine verwondingen, en dat men blijvende letsels eraan kan overhouden.
Dit verhaal laat zien hoe gehavend iemands lichaam kan zijn na obsessionele anale seks. Bij anale seks komt men vlugger en intenser klaar en dit werkt verslavend. Hierdoor is het gevaar dat men steeds meer zijn eigen grenzen opzoekt. Joseph Sciambra heeft in detail zijn ervaringen met homoseksualiteit en in het bijzonder ook anale seks beschreven. Het kostte hem bijna zijn leven. Zijn getuigenis kan je hier lezen (in het Engels>>).
Besluit CBO: Anale seks vergroot het risico op hiv, soa’s en lichamelijke kwetsuren
*Sensoa wijst op het belang van veilig te vrijen, ook bij anale seks (Bescherming tegen soa’s, veilig vrijen>>).
-Condooms beschermen tegen de meeste soa’s.
-PEP en PrEP beschermt bij hoog risico op hiv.
PEP is een medicijnenkuur die een arts kan voorschrijven als je een groot risico op hiv-besmetting hebt gelopen. Die kuur kan onder bepaalde voorwaarden beletten dat hiv zich in het lichaam nestelt.
PrEP (hiv-medicijnen nemen voor je aan hiv wordt blootgesteld) voorkomt een besmetting met hiv vóór die plaatsvindt. PrEP is enkel beschikbaar voor mensen met een hoog risico op hiv-besmetting.
(Hiv komt niet voor bij vrouwen die uitsluitend seks hebben met vrouwen. Andere soa’s kunnen ze wel doorgeven.)
In hoeverre beschermt het condoom en PrEP, PEP?
-Het condoom heeft een beperkte veiligheid daar het correct toepassen niet gemakkelijk is: lekkage, afschuiven, scheuren, emotionele stress, fouten tijdens en na het verwijderen…. (Bron >>). De effectiviteit kan hierdoor tot 13 % afnemen.
-PrEP voorkomt dat het virus de lichaamscellen binnendringt en zich vermenigvuldigt. PrEP beschermt niet tegen andere soa’s. Over de effectiviteit van PrEP zijn er verschillende beweringen.
1) Diverse studies tonen een effectiviteit van 44-86 % van orale PrEP. Dat wil zeggen dat er nog steeds een groot risico is op besmetting bij seksueel contact! (Bron>>)
2) Anderen beweren dat de bescherming van PrEP tegen een hiv-infectie ligt rond de 99 %. Het biedt dus geen volledige 100 % bescherming, maar het risico is erg klein.
-Tijdens de PEP-kuur krijgt je vier weken anti-retrovirale medicatie voorgeschreven. Als je deze medicijnen zo snel mogelijk (tot maximaal 48 uur) na het incident gebruikt, kan dit een hiv-besmetting voorkomen. De kans is kleiner dat het hiv-virus zich innestelt. Hoe sneller je begint met PEP, hoe groter de kans is dat je geen hiv krijgt. Na drie maanden wordt opnieuw een hiv-test gedaan. Hierna heb je zekerheid of de kuur zijn werk heeft gedaan (Bron>>).
Bijwerkingen van PrEP en PEP
-De meest voorkomende bijwerkingen van PrEP zijn hoofdpijn, duizeligheid, levendige/abnormale dromen, misselijkheid, een opgezette buik, maagklachten, braken, diarree, winderigheid en algehele lichaamszwakte. Deze bijwerkingen gaan meestal binnen twee weken over. Wel moet de nierfunctie worden gecontroleerd vanwege een kleine kans op een tijdelijk licht verminderde nierfunctie (Bron>>).
-De bijwerkingen van PEP zijn hoofdpijn, misselijkheid, diarree, vermoeidheid. Ze gaan na een tijd vanzelf weer over (Bron>>).
Besluit CBO: Geen enkele behandeling kan hiv volledig uitsluiten bij anale seks.
-Men spreekt van 44 tot 99 % kans op slagen voor de preventieve medicijnenkuur PrEP. Deze geeft lichamelijke bijwerkingen. Als men PrEP met regelmaat inneemt, kunnen deze bijwerkingen zwaar doorwegen.
-De werking van PEP is afhankelijk van de al dan niet vlugge inname na onveilige seks.
-Ook het condoomgebruik is niet 100 % veilig door verkeerd of slordig gebruik.
Men probeert zelf via gentherapie het DNA van baby’s aan te passen om ze resistent te maken tegen hiv. Deze techniek is in China verboden, in de VS en VK is die legitiem. De wetenschap en pharma moet de redding brengen (Bron>>).
*Het Rode Kruis: ‘We moeten het recht van elke patiënt op veilig bloed kunnen blijven waarborgen’.
In een krantenartikel, waar het Rode Kruis op zoek is naar bloeddonoren, worden tot nu toe homo’s geweigerd om de volgende redenen. Een onderzoek toont aan dat 1 op 20 homoseksuelen aids heeft in zijn bloed. 1 op 5000 hetero mannen heeft aids. Vandaar de voorzichtigheid bij bloedafname bij homoseksuelen. Mannen moeten na seksueel contact met een man 12 maanden wachten met bloed geven (Bron>>). Vanaf 1 juli 2023 geldt er voor mannen die seks hebben met mannen 4 maanden uitstel, in plaats van de huidige 12 maanden. Deze verandering is goedgekeurd in de Kamer. Rode Kruis-Vlaanderen is bezorgd over deze wetswijziging. De noodzakelijke flankerende maatregelen die nodig zijn om de veiligheid van het bloed te garanderen ontbreken. We zijn als bloedinstelling hierover dan ook in overleg met het kabinet van de minister van Volksgezondheid. Samen moeten we het recht van elke patiënt op veilig bloed kunnen blijven waarborgen. Dat primeert boven het recht op donorschap (Bron>>).
Krantenartikel: Wereld Bloeddonorendag
Dit bewijst nogmaals dat homostellen meer gevaar lopen op besmetting met hiv.
*Besluit CBO: Een duidelijke ontradingscampagne is nodig op Wereldaidsdag. Dat is echte solidariteit met onze samenleving.
-CBO vraagt om anale seks niet meer te normaliseren, ook niet binnen het onderwijs, maar te ontraden.
-Men moet de reële risico’s benoemen: anale seks vergroot het risico op hiv, soa’s en lichamelijke kwetsuren.
-We moeten erkennen dat geen enkele (preventieve) maatregel 100 % sluitend is en dat de bijwerkingen van de medische behandeling reëel zijn.
-We moeten ons gedrag hieraan aanpassen. Het voortdurend beschermen van homoseksuele praktijken door de LGTB-gemeenschap, de liberale seksuologen en de politiek leidt enkel tot nog meer slachtoffers.
-We moeten onze jongeren hiertegen beschermen door hen juist en volledig te informeren en anale seks te ontraden.
Heb respect voor je lichaam en gebruik alle onderdelen ervan waarvoor ze gemaakt zijn.