Thema: de minimumdoelen in het secundair onderwijs, Een kritische noot in het Nederlands regeerakkoord, Professionals aan het woord.
Beste vrienden,
Terwijl velen genieten van een verkwikkende vakantie is de regeringsvorming gaande in ons land. Dit is een belangrijke periode waarbij een nieuw regeerakkoord wordt onderhandeld met verschillende partijen. We willen een opmerkelijke zin uit het nieuw Nederlands regeerakkoord in de kijker zetten: “Doelen over relationele en seksuele voorlichting (RSV) zijn neutraal en beter toegesneden op de leeftijd van leerlingen, in het bijzonder in het basisonderwijs.’ Als Vlaanderen deze noodzaak ook zou beamen en in het regeerakkoord zou plaatsen, zou dit een hele stap vooruit zijn. Meer hierover kan u verder lezen.
Voorts bespreken we de nieuwe minimumdoelen opgesteld voor het eerste jaar secundair onderwijs. Volstaan de nieuwe minimumdoelen of schieten ze werkelijk tekort, zoals Sensoa beweert?
Tot slot vindt u verschillende professionals, seksuologen, psychologen, psychiaters die duidelijk staven waarom ze de seksuele en relationele voorlichting van Evras (de Waalse evenknie van Sensoa) te vroeg en te expliciet vinden.
‘Politiek neutrale seksuele opvoeding en beter toegesneden op de leeftijd van de leerling’. Waait er een nieuwe wind?
- In het Nederlandse regeerakkoord staat de volgende zin: “Doelen over relationele en seksuele voorlichting (RSV) zijn neutraal en beter toegesneden op de leeftijd van leerlingen, in het bijzonder in het basisonderwijs.’
- Rob Jetten (D66) vraagt Caroline van der Plas (BBB) wat ‘politiek neutrale seksuele voorlichting’ is. Haar argumentatie luidt als volgt: ‘Jonge kinderen vanaf 6 jaar moeten hier niet mee lastig gevallen worden .. De ganse ‘letterbak’ moet niet aangeleerd worden, zoals lgtbqa … Laat het ons eenvoudig houden.’
Luister verder YouTube>> - ‘Rutgers’ en ‘Sensoa’ hebben ongeveer eenzelfde programma RSV. Zij volgen de versie RSV die door de Europese afdeling van de WHO, BZgA, uitgeschreven wordt.
- De vraag naar neutraal onderwijs en neutrale doelen is zeker terecht. In onze Belgische Grondwet artikel 24 staat: De gemeenschap richt neutraal onderwijs in. ‘De neutraliteit houdt onder meer in eerbied voor de filosofische, ideologische of godsdienstige opvattingen van de ouders en van de leerlingen’ (Bron>>). In hoeverre toont Sensoa in haar lespakketten eerbied voor de opvattingen van de ouders en de leerlingen? Het is niet aan hen om andere waarden voor te spiegelen dan de waarden van de thuissituatie. Het onderwijs moet neutraal zijn en ieder moet zich erin kunnen vinden.
- Ook de oproep om de inhoud RSV meer af te stemmen op de leeftijd van het kind is terecht. Zij beginnen inderdaad veel te vroeg met expliciete praktijkgerichte seksuele vorming.
=> Ook in België is de RSV in meerdere scholen door Sensoa gestuurd en bijgevolg niet neutraal en niet aangepast aan de leeftijd. Welke minister stuurt dit bij in ons Vlaams en Federaal regeerakkoord?
De nieuwe minimumdoelen voor het secundair onderwijs voor seksuele en relationele vorming bevorderen de vrijheid van onderwijs.
Persartikel ‘Bescherm onze kinderen’ juni 2024
De nieuwe minimumdoelen bieden ruimte om die in te vullen volgens eigen moreel kompas van de school. Het zijn daarom ook minimumdoelen en geen eindtermen, zoals voorheen. Dit is een verbetering. De vrijheid van onderwijs wordt gerespecteerd.
De woordvoerder van Sensoa beweert: ‘Relationele en seksuele vorming is nu niet meer verplicht in gans het secundair onderwijs, op één doel na: ‘het functioneren van de organen van het voortplantingsstelsel’ (Bron>>). Het is niet omdat deze minimumdoelen niet de begrippen en visie van Sensoa weergeven, dat ze tekort schieten.
Hier vindt u enkele minimumdoelen van de overheid met betrekking tot RSV:
- De seksuele gezondheid en de seksuele ontwikkeling tijdens puberteit komt aan bod: waarbij vruchtbaarheid kan besproken worden en het hiermee verantwoord omgaan.
- De ethische, sociale en legale regels rond digitale competenties, het beschermen van persoonlijke data en principes van portretrecht komen aan bod. Daarbij kan de online weerbaarheid besproken worden zonder sexting en porno te normaliseren.
- Rekening houden met elkaars grenzen komt aan bod. Daarbij kan het aangeven van duidelijke grenzen bijgebracht worden.
- Reflecteren over het relationele, gelaagde en dynamische karakter van identiteit komt aan bod. Daarbij kunnen een grote waaier van diverse identiteiten beïnvloed door cultuur, levensbeschouwing, regio, gender gerelateerd belicht worden.
- De uitdaging en verrijking van verschillende vormen van diversiteit, fysiek, mentaal, cognitief, socio-economisch, cultureel, levensbeschouwelijk gerelateerd komt aan bod. Op die manier is er geen sprake van uitsluiting.
Hier vindt u het volledige artikel geschreven door ‘Bescherm-onze-kinderen’
Lees verder>>
Internationaal forum voor de bescherming van het kind.
Er zijn verschillende seksuologen, psychologen en belangenorganisaties die heel tevreden zijn met de nieuwe minimumdoelen. Hier vindt u, in het Frans of Engels of Spaans, professionals die vertellen waarom ze tegen de te vroege expliciete seksuele vorming zijn en de opgelegde genderideologie die te vinden is in de lespakketten van Sensoa en Evras. We vertalen die toespraken later nog naar het Nederlands.
Luister verder>>
Wilt u deze nieuwsbrief doorsturen naar kennissen, politici, … Zo wordt onze boodschap verspreid en gehoord, ook door hen die politieke beslissingen moeten nemen.
Samen sterk!
Recente reacties