September 2024, Comité Bescherm onze kinderen.

In de krant De Morgen lezen we: ‘Sexting is geen taboe meer bij jongeren: Het is leuk om naaktfoto’s te ontvangen’. Sexting is oké, ‘een beetje flirten met elkaar en met de grens’ (Bron>>).

Gezondheidswetenschapper Arjet Borger vindt sexting echter een groeiend probleem.
Zij is het er hartgrondig mee oneens dat naaktfoto’s op je mobiel zetten een normaal onderdeel van de seksuele ontwikkeling is. Zo wordt iets dat slechts een enkele keer gebeurt en ernstige gevolgen kan hebben, omgebogen tot iets dat ‘er gewoon bij hoort’. Daarin schuilt een gevaar. Want hoe normaler we iets maken, hoe normaler het wordt. Met alle gevolgen van dien. Daar komt bij: als de tiener de foto doorstuurt, is dat ook nog eens een strafbaar feit.
Ik mis de eerste stap. De meest effectieve stap in het voorkomen van ernstige gevolgen. Namelijk met tieners in gesprek gaan over de vraag: waarom zou je überhaupt een naaktfoto van jezelf maken? Dat is de belangrijkste vraag. Immers, géén naaktfoto’s van jezelf op je mobieltje en géén naaktfoto’s van jezelf op de telefoon van je partner (die zo je ex kan worden) biedt de beste bescherming’ (Bron>>).

In 2022 is bij onze Vlaamse jongeren een onderzoek gedaan naar hun gedrag in verband met sexting (Apestaartjaren, 2022).
Het onderzoek laat zien dat zeker 1 op 10 seksueel getinte foto’s voor persoonlijk gebruik toch worden doorgestuurd. Bijna de helft van de kinderen ervaren druk om een foto door te sturen en 1 op de 4 van de jongeren. Ongeveer 1 op de 5 jongeren geeft aan ongewenst foto’s te ontvangen. Voor sommigen worden deze ongewenste naaktbeelden ervaren als een virtuele verkrachting.


Child Focus meldde in het voorjaar 2024 ‘Grensoverschrijdende sexting is bijna 80 procent toegenomen in vergelijking met 5 jaar geleden’ (Bron>>).
Dus de aangegeven procenten van het onderzoek uit 2022 zijn inmiddels gestegen.

 

 

Niettegenstaande de vele grensoverschrijdende gevallen pleit Sensoa in haar beleidsplan 2020-2026 voor een hervorming van het seksueel strafrecht, namelijk het decriminaliseren van sexting met wederzijdse toestemming onder jongeren (Bron>>). Dus Sensoa wil sexting met wederzijdse toestemming normaliseren, ook onder 16 jaar.

Sexting is nochtans wettelijk verboden onder de 16 jaar,
dit omdat een kind van die leeftijdsgroep niet geacht wordt toestemming te kunnen geven voor de verspreiding van seksuele inhoud (Bron>>).

In de lesprogramma’s van Sensoa wordt het thema sexting uitvoering besproken vanaf de leeftijd van 9 jaar (Bron>>) en vanaf 14 jaar wordt het toegestaan. ‘Als jullie beelden uitwisselen met onderlinge toestemming en jullie zijn ongeveer even oud dan hoef je je niet veel zorgen te maken (al mag het strafrechtelijk niet)’ (Bron>>). Sensoa zet jongeren aan tot handelingen die verboden zijn door de wet.

Sensoa biedt scholen en organisaties een stappenplan aan voor de aanpak van grensoverschrijdende sexting (Bron>>). Ze stelt zich op als de redder in nood.
Is Sensoa niet eerder mede oorzaak van de toename van grensoverschrijdende sexting, door het onderwerp uitvoerig te bespreken in haar lesprogramma’s vanaf 9 jaar en door het te normaliseren vanaf 14 jaar?

 

Het wordt hoog tijd dat scholen een schoolbeleid opstellen en duidelijk NEE zeggen tegen sexting.
Géén naaktfoto’s van jezelf op je mobieltje en géén naaktfoto’s van jezelf op de telefoon van je partner (die zo je ex kan worden) is de beste bescherming tegen grensoverschrijdende sexting.

 

 


Comité ‘Bescherm onze kinderen’ vraagt de justitie om sexting met wederzijdse toestemming onder 16 jaar niet te legaliseren en strenger op te treden.

Uitgebreide versie kan u hier lezen >>

Translate >